Trending Tea zet zich in voor een duurzame theeketen. Op meerdere vlakken werken ze aan thee die eerlijk en duurzaam is: Van een leefbaar loon voor de boer tot een composteerbaar zakje. Recent is Trending Tea partner geworden van Eco-Schools om ook Eco-Schools lekkere en duurzame thee te leveren én te inspireren met hun verhaal.
Waarom zijn jullie begonnen met Trending Tea?
‘’We zagen dat er steeds meer aandacht kwam voor duurzame en sociale cacao. Het werd steeds duidelijker dat er in die ketens nog veel te winnen viel. Welke boeren verbouwen dat product eigenlijk en onder welke omstandigheden? En hoe komt dat dan in Nederland terecht? Hetzelfde gebeurde met koffie. Maar de duurzame theeketen leek moeizamer van de grond te komen. En dat terwijl je over thee exact diezelfde vragen kunt stellen.’’
Wat is de grootte en de impact van de traditionele theeketen eigenlijk?
‘’Als je naar afval kijkt, dan wordt thee soms wel tot drie keer toe verpakt. Het zit in een individueel envelopje, dan weer in een doosje en soms nog met plastic eromheen. Het gaat al met al dus om gigantische afvalstromen.
Maar de productie van thee heeft ook impact op de biodiversiteit waar thee geproduceerd wordt. Die uitgestrekte, groen theevelden: het is een prachtig plaatje. Maar wanneer thee als monocultuur verbouwd wordt, is er bijna geen biodiversiteit aanwezig en dus ook bijvoorbeeld weinig insecten.
Wat betreft de omstandigheden waarin de boeren de thee verbouwen, gaat het ook om een vrij grote industrie. In Sri Lanka, waar onze thee vandaan komt, leeft een groot deel van de bevolking van hun werk in de thee-industrie, om de schaal maar eens aan te geven. ’’
Jullie willen dus een duurzame én sociale impact maken met jullie thee. Hoe doen jullie dat?
‘’Onze thee maakt een positieve impact op mens en natuur. Het inkomen van boeren en het loon van de werknemers in de thee is zijn structureel te laag, dus dat verhogen we. Wij betalen 150% van de marktprijs. Ook investeren we in beter onderwijs op locatie van onze boeren door middel van Fairtrade premies. Op deze manier kunnen boeren bouwen aan een beter toekomstperspectief.
Op het gebied van natuur zijn de velden van de theeboeren heel anders ingericht: zwarte peper, vanille en palmbomen groeien dwars door de plantage heen. Er wordt geplant volgens het Agroforestry model, dit zorgt voor een betere grond dan een monocultuur. Het is eigenlijk een soort thee-bos!
Tot slot zijn onze theezakjes helemaal composteerbaar: het zakje, het draadje maar ook het kaartje met de smaak erop. Die zijn namelijk gemaakt van maisvezels. Je kan ‘m zo in het groenafval gooien.
Er valt op gebied van circulariteit natuurlijk nog wel het een en ander te winnen, dus we zijn bezig om alle stromen in de keten in kaart te brengen zodat we uiteindelijk CO2 neutraal kunnen worden.’’
Waarom zijn scholen juist jullie doelgroep?
‘’Steeds meer scholen zijn bezig met duurzaamheid en op die manier willen we hun middels hun thee consumptie helpen om daaraan te voldoen. We zijn daarin een goede match: scholen willen ook elkaar en leerlingen iets kunnen vertellen over wat ze zelf doen om hun duurzame en sociale impact te vergroten. We leveren bijvoorbeeld een display met informatie bij de thee. Het kan een gespreksopener zijn om over duurzaamheid in gesprek te raken.’’
Veel Eco-Teams van docenten en leerlingen zijn bezig met duurzame voeding op hun school. Hoe kan Trending Tea daar een rol in spelen?
‘’Als kersverse supporter zijn we nog aan het verkennen hoe we ons verhaal het beste kunnen vertellen aan leerlingen, dus ook verder dan docenten en het personeel. We verkennen de mogelijkheid tot bijvoorbeeld wat educatiemateriaal.
We willen vooral aan scholen meegeven dat je niet hoeft te accepteren dat iets op een bepaalde manier moet omdat het altijd al zo is gegaan. Alles heeft een duurzaam alternatief, maar het ene alternatief zal moeilijker te realiseren zijn dan het andere. De theeketen wordt gedomineerd door een aantal grote bedrijven, wiens thee ontzettend moeilijk te traceren is. Als je daar een alternatief voor wilt bieden als kleine ondernemer moet je behoorlijk hard knokken, maar het kán wel. Datzelfde geldt voor alle duurzame stappen die een school wil zetten: het is spannend om buiten de gebaande paden te werken, maar het kan wel.’’
Wat hopen jullie leerlingen mee te geven?
‘’Wij zijn zelf ook als studenten begonnen met dit bedrijf. Het maakt niet uit of je thee verkoopt of een ander product of dienst verkoopt. Bij elke onderneming kan je een betere impact op de wereld maken, duurzaam en sociaal. We hopen leerlingen te inspireren voor sociaal ondernemerschap en hoe je op die manier iets kan toevoegen aan de maatschappij en een verschil kunt maken.’’