Het energieverbruik op basisscholen en voortgezet onderwijsscholen kan gemiddeld zo’n 25% verminderd worden door alert te zijn op het verbruik. Een aandachtspunt is het verbruik tijdens vakanties. Nog te vaak gaan er dingen mis met oude ketels, verkeerd afgestelde ketels, niet werkende timers, slechte ventilatie en meer. Om te voorkomen dat we in de vakanties onnodig energie verbruiken, hebben wij dit vakantieprotocol opgesteld.

Warmte

Verwarming laag of uit

Zet een dag voordat de vakantie begint de thermostaat al een graad lager en zet de thermostaat daarna op een vakantiestand van 12 graden. Of beter nog: zet de verwarming uit of haal de stekker uit het stopcontact. (let wel op dat het niet kouder dan 16ºC wordt vanwege condens en zorg dat op tijd iemand de stekker er weer insteekt om de school op temperatuur te brengen).

Sommige scholen weten niet of ze de thermostaat lager mogen zetten of hoe het werkt. Zorg dat je leert hoe het werkt en dat je dit bij vakanties zelf kunt doen.

Een timer op de verwarmingsinstallatie bespaart ook elektriciteit, want anders blijft de ketel het systeem regulier doorspoelen.

Elektriciteit

Verlichting

Doe alle lichten uit. Meestal gaat dit wel goed, maar soms zie je toch dat er in lokalen licht brandt van een docent of schoonmaker die terug is geweest. Maak iemand verantwoordelijk die geregeld kijkt of alles uit is.

Koelkasten leeg en uit

Heb jij ook één of meer koelkasten voor melk of eten?

Haal hem leeg voor de vakantie en zet de koelkast helemaal uit (= stekker eruit). Als je een diepvries hebt, geldt dit natuurlijk ook: meteen een mooie kans om te ontdooien. Doe een doekje tussen de koelkast en het deurtje: zo valt die niet dicht en voorkom je schimmel en een muffe lucht.

Kleine boilers uit

Waar komt jullie warme water vandaan? Als je een kleine boiler hebt onderin de keuken, dan kunnen die gerust uit tijdens de vakanties. Er is immers toch niemand die het gebruikt!

Overigens is het jaarrond handig om er een tijdklok tussen te zetten, opdat de boilers niet de hele nacht aan het verwarmen zijn.

Bij grote boilers is het lastiger, want dan moet je 20x het hele leidingwerk doorspoelen als je weer start. De waterverspilling versus energiebesparing is dan punt van discussie.

Stekkerblokken uit en stekkers uit het stopcontact

Veel printers, opladers en smartboards gebruiken ‘sluimerenergie’, ook als ze uit staan. In de vakantie is het verstandig om de stekker eruit te trekken of de stekkerblokken uit te schakelen: zo weet je zeker dat ze niets gebruiken. Het is niet alleen zuinig maar ook veilig! Veel branden ontstaan tijdens vakanties waarbij met name adapters hier de boosdoeners zijn.

computerlokaal.jpg

Kopieerapparaat uit

Zet na de laatste kopie het kopieerapparaat uit. Als het goed is, kopieert er niemand in de vakantie, dus uit dat ding.

Ook bij het kopieerapparaat kan er een tijdklok tussen, zodat die jaarrond ’s nachts geen energie verbruikt.

Koffiezetapparaten uit

Koffiezetapparaten mogen ook uit tijdens de vakantie. Haal de stekker er maar uit. Ook hiervoor geldt dat een tijdklok jaarrond ervoor zorgt dat het apparaat ’s nachts niet opwarmt.

Koeling en ventilatie

Een veel vergeten energiegebruiker. Airco’s en ventilatie kunnen erg veel energie verbruiken. Tijdens de vakanties mogen deze uit, als je bij de opstart er maar voor zorgt dat er weer frisse lucht binnenkomt. Zorg dat het ventilatiesysteem ruim op tijd lucht circuleert. Dit is meteen ook een mooi moment om de filters te controleren. Uiteraard geldt hier ook weer de tijdklok voor jaarrond.

Meten is weten

Meet wat je verbruikt. Doe het zelf of beter nog: met de leerlingen. Neem de meterstanden van gas en elektriciteit op voor en na een vakantie of een weekend en analyseer het verbruik. Het is leuk als je oude gegevens heeft, waardoor je de besparing kan berekenen.

Servers

Servers zijn energievreters. Afhankelijk van de noodzaak dat extern ingelogd kan worden, kunnen servers of een deel van de servers uit of ’s nachts uit.

Weer opstarten

Voor het opstarten van de school geldt een speciaal protocol: zorg dat alles dicht is en stook het pand goed warm. Zet dan de verwarming uit en doe vervolgens een half uur alles open. Op die manier komt alle vocht los en wordt het naar buiten gevoerd. Frisse lucht komt zo weer binnen. Daarna kan er gewoon gestookt worden (uiteraard met een goede inregeling van de thermostaat).

Als je na een langere periode de boiler weer gaat gebruiken, moet je op Legionella letten. Zorg dat je eerst even goed doorspoelt (20x het leidingsysteem).

Wil je meer tips voor het thema energie? Bekijk dan onze toolkit, vol met kant-en-klare lessen en tips voor het Eco-team in direct aan de slag te gaan! Log in via Mijn Eco-Schools en ga naar Aan de slag: Toolkit.

Fijne, zuinige vakantie!