Gaat er een belletje rinkelen als je hoort: Whole School Approach? Veel docenten en schoolleiders hebben of vaag idee, of kennen het begrip niet. Maar nog belangrijker: Deze integrale aanpak om duurzaamheid tot het DNA te maken van scholen, blijkt nog te weinig concreet. Dat dient te veranderen.

Verschillende organisaties en initiatieven in Nederland gebruiken het gedachtegoed achter the Whole School Approach. Tijdens een ledenbijeenkomst van Leren Voor Morgen in 2019 bleek dat een gemeenschappelijke taal, stip op de horizon en handvatten missen om het onderwijs te ondersteunen. Leren Voor Morgen is een project gestart om dit gedachtegoed écht tot ontwikkeling te brengen en jij kan daaraan meewerken!

Breed consortium

Een breed consortium is inmiddels van start. Het projectteam gaat de komende vier maanden aan de slag aan de hand van twee sporen; productontwikkeling en programmaopbouw. Meer dan 15 organisaties maken deel uit van het project onder leiding van SME. Het volledige projectteam bestaat uit SME (Anna Vanderveen en Anne Remmerswaal), SPARK the movement | Vereniging Circulair Friesland (Heleentje Swart), CNME Maastricht en regio (John Steijns), DesignWeek@School (Floor Coonen en Jan Willem Goes) en Duurzame PABO (Gerben de Vries, tot André de Hamer terug is van ziekteverlof). In de klankbordgroep zijn onder andere onderwijsraden, de Rijksoverheid, onderzoek, Gezonde School en UNESCO-scholen vertegenwoordigd.

Productontwikkeling en programmaopbouw


Een whole school approach: wat is dat nu eigenlijk? Omdat veel mensen hier een andere invulling aangeven zal het projectteam een gemeenschappelijke taal ontwikkelen voor de WSA, met praktische en duidelijke beschrijvingen. Leden van Leren voor Morgen worden uitgenodigd om op verschillende momenten met het projectteam mee te denken, zie hieronder voor datum. In 2021 zullen de verworven inzichten worden uitgewerkt in een programmaplan om een beweging op gang te brengen rond het verankeren van duurzaamheid in het onderwijs. Ook hiervoor is de input van leden van harte welkom.

Denk mee!

Het ledenpanel zal (online) plaatsvinden op maandag 9 november van 14:00 tot 16:00 uur. Een officiële uitnodiging volgt nog via de gebruikelijke kanalen van de coöperatie Leren voor Morgen. Houd de nieuwsbrief van Leren voor Morgen in de gaten! Het projectteam zal elke maand een korte update geven van de projectvoortgang.

Ga naar de website van Leren voor Morgen


Voor vragen kun je contact opnemen met de projectleider, Anna Vanderveen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..