Eco-Schools4.jpg

Wij zijn druk bezig met een grondige vernieuwing van Eco-Schools! Met deze vernieuwing komt er een uitgebreider aanbod van concrete tools voor leerlingen en docenten beschikbaar. Bovendien gaat de certificering met de Groene Vlag van Eco-Schools meer inspelen op de situatie en ambities van individuele scholen. Ook voor uitwisseling tussen scholen onderling komt meer ruimte. Alles met als doel: de lerende en vernieuwende beweging in het onderwijs ondersteunen en stimuleren!

Aanleiding 

De belangrijkste aanleiding voor de vernieuwing van Eco-Schools is de veranderende vraag van scholen. Dit bleek uit de enquête aan deelnemende scholen en de verdiepende klankbordsessie over de behoeften en wensen. Duurzaamheid krijgt maatschappijbreed steeds meer aandacht en dat geldt ook voor scholen. Scholen hebben andere ambities dan enkele jaren geleden en daardoor is ook de behoefte aan ondersteuning veranderd. Met deze programmavernieuwing speelt Eco-Schools daarop in. 

Wat gaat er veranderen?

In het vernieuwde programma wordt een toolkit ontwikkeld voor Eco-teams op deelnemende scholen. Deze online bibliotheek voor leerlingen en docenten zit vol met informatiebladen en werkbladen om op school concreet aan de slag te gaan. De nieuwe richtlijnen voor certificering met de Groene Vlag gaan meer ruimte bieden aan de werkwijze van scholen. De huidige criteria gaan veranderen en ook de online werkomgeving wordt helemaal opnieuw ingericht.

Over Eco-Schools

Eco-Schools is dé wereldwijde beweging van scholen die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling. De 19 miljoen leerlingen, docenten, schoolleiders en betrokken ouders op ruim 59.000 Eco-Scholen in 68 landen barsten van de ideeën en gedrevenheid om van de wereld een fijnere plek te maken. Samen maken zij het verschil. In Nederland zijn 165 Eco-Scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO actief.

Leerlingen centraal

Eco-Schools werkt volgens het principe student-led change. Leerlingen nemen de leiding: dit zijn de jonge leiders van de toekomst! Ondersteund door docenten en andere volwassenen geven zij praktisch vorm aan de realisatie van de Sustainable Development Goals. Als kroon op hun werk komen zij door deelname aan Eco-Schools in aanmerking voor de Groene Vlag, het internationale keurmerk voor duurzame scholen.

Betrokken worden bij de vernieuwing?

De basis van het vernieuwde programma is gelegd. Begin april zullen de vernieuwde informatiebrochure, website en deelnamevoorwaarden beschikbaar komen voor scholen. De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar  gaan dan ook open. Tot die tijd werkt het programmateam aan de vernieuwing. Op maandag 15 maart staat de eerstvolgende klankbordsessie gepland. Heb je interesse om betrokken te zijn bij de vernieuwing? Laat het dan weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Vernieuwing Eco schools