DovgRvrW0AAY4Kd.jpg largeOp 2 oktober was het weer zover: de landelijke inspiratiedag van Eco-Schools! Dit jaar vond de inspiratiedag plaats op het Aeres VMBO in Almere. Met bijna 150 enthousiaste leerlingen en docenten is er weer een dag vol mooie voorbeelden neergezet. Ook scholen die pas net begonnen zijn met Eco-Schools waren aanwezig, zodat ze nu met een vliegende start aan de slag kunnen.

De dag begon goed voor Aeres Almere: tijdens de opening kregen zij het Zilveren certificaat van Eco-Schools uitgereikt. De beloning met het Zilveren certificaat kregen ze omdat ze actief met de verduurzaming van het curriculum (stap 5) aan de slag zijn gegaan. Dat zette de school deze dag kracht bij, want tijdens de Eco-Schoolsdag waren alle docenten van de school hun speciale lessen voor de Dag van de Duurzaamheid (10/10) aan het voorbereiden!

Na het welkomstwoord van de directeur van de school en van Hak van Nispen kon de dag beginnen. Er stonden heel veel workshops op het programma. De leerlingen van de Eco-teams gaven de workshops, die erg gevarieerd waren. Er was voor iedereen wat te zien en te doen. Thema’s als diervoeding, water, afval en communicatie kwamen voorbij. De workshops gingen over bepaalde acties en projecten waar de Eco-teams mee bezig zijn, om andere scholen op ideeën te brengen. Ook nodigden de interactieve workshops uit tot meedenken met andere scholen en om van elkaar te leren. Hoe krijg je de hele school mee in je acties? Wat voor activiteiten gebeuren er op jullie school om te verduurzamen? Hoe lukt het bij jullie om afval te scheiden? Zulke ervaringen werden uitgewisseld om zo inspiratie op te doen.

Tussen de workshops door was er tijd om over de markt te lopen. Deze vond plaats in het mooie, groene atrium. Het Eco-team van het Wellantcollege de Bossekamp had een deel van hun indrukwekkende moestuinoogst meegenomen. De verbouwde groenten zijn de basis van het verse voedsel in hun kantine. Een voorbeeld van zeer lokale voeding dus! Een ander initiatief was van de leerlingen van het Lentiz Reviuslyceum. Zij verkopen herbruikbare waterflessen. Ze hebben een watertap op school, waardoor het drinken van water gestimuleerd wordt. Door deze herbruikbare waterflessen wordt ook het plastic afval verminderd. Naast Eco-teams waren ook externen zoals Cross Your Borders, Stichting O3, Schoolprogramma Afval op School en Gezonde School aanwezig om leerlingen en docenten te informeren en inspireren.

In de laatste workshopronde maakten de leerlingen ook de duurzame borrelhapjes. Het was leuk om te zien hoe de leerlingen vol energie de hapjes bereidden. De leerlingen van het Aeres waren zó enthousiast over het koken dat ze na deze middag allemaal in het Eco-team wilden. Van lokale producten maakten ze hummus, bietentapenade en pompoensoep. Het smaakte allemaal heerlijk. Perfect om de dag mee af te sluiten! Na deze lekkere hapjes ging iedereen met een grote glimlach en een hoofd vol inspiratie weer naar huis. Iedereen bedankt voor de inzet en het enthousiasme, we kijken uit naar volgend jaar!

Er zijn tijdens deze dag heel veel foto's gemaakt. Momenteel zijn we bezig met het verzamelen van de toestemming om deze foto's te verspreiden. Daarna zullen we een deel van de foto's breder beschikbaar stellen. Nog even geduld dus!