Helen Parkhurst neemt deel aan het Europese Globe-project. Samen met scholen uit Italië, Noorwegen, Letland, Spanje, Tsjechië en Hongarije zijn onze leerlingen bezig met het wekelijks observeren van de natuur en het vastleggen van de bevindingen in een database voor wetenschappers. In de zomer van 2012 zullen de deelnemers elkaar ontmoeten tijdens een Youth Summit in Nederland.

GLOBE logoGLOBE

GLOBE is het door Al Gore opgezette lesprogramma waarin leerlingen van basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in 111 landen samen met wetenschappers onderzoek doen naar natuur en milieu. Het onderzoek is gericht op het verzamelen van gegevens om te zien hoe de natuur reageert op klimaatopwarming.

Observatie

Met de natuurkalender observeren leerlingen veranderingen in de natuur. Ze kiezen een boom en adopteren deze gedurende een jaar met zijn directe levensomgeving (9m²). Ze moeten daarbij alle fysische, chemische en biologische processen bijhouden. Wekelijks worden er waarnemingen gedaan en foto’s gemaakt. Na een jaar worden deze foto’s achter elkaar gezet, waardoor een filmpje ontstaat. De leerlingen maken een eigen blog die gekoppeld wordt aan de blog van HPGlobe. Daar zetten ze hun filmpjes en andere wetenswaardigheden op. Docenten Mens en Natuur, Maaike Vollebregt en Steve Budel, begeleiden dit proces.

Alle Globe-scholen in Europa maken ook lesmateriaal dat in 2013 beschikbaar komt op de Globe- website. Onze docenten zijn bezig met het bedenken van een les in het Engels over het maken van een bomenpaspoort.

De laatste ontmoeting en afsluiting van het Globe-project zal plaatsvinden in Letland in juni 2013 tijdens een Climate Research Campaign. Op de foto: de deelnemende scholen bij elkaar in Italië in november 2010.

Meer informatie op www.globe.gov of op www.globenederland.nl