Uit onderzoek van Leren voor Morgen en SME blijkt dat duurzaamheid nog weinig structureel verankerd is in het onderwijs. Ook is er behoefte aan en draagvlak voor ondersteuning rondom duurzaamheid in het onderwijs. Deelnemende VO scholen aan het Eco-Schools programma in Nederland herkennen deze behoefte om steviger en systemisch aandacht te besteden aan duurzaamheid.
Zeker scholen die al enkele jaren meedoen en die al diverse projecten over energie, afval en natuur hebben uitgevoerd, laten weten dat zij door willen pakken met duurzaamheid. Vaak wordt de ambitie al verwoord in het koersplan (van het schoolbestuur) of het schoolplan (van de school), maar is het nog niet geheel duidelijk hoe dit praktisch vorm kan krijgen.
Vragen die we samen verkennen
In de pilot, die dit schooljaar plaatsvindt, nemen zes Eco-Schools scholen deel van Libréon en Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland. Samen onderzoeken we:
- Welke rollen en taken passen bij duurzaamheidscoördinatie op leerlingniveau, schoolniveau en bestuursniveau;
- Hoe de coördinatierollen op verschillende niveaus in gezamenlijkheid met elkaar duurzaamheid op school kunnen aanjagen en borgen;
- En hoe ondersteuning geboden kan worden aan de Eco-Schools scholen om duurzaamheid breder te laten leven en te verankeren binnen de school.
Uitdagingen en succesfactoren
Wat we tot nu toe zien is dat de coördinatie van duurzaamheid op verschillende manieren georganiseerd wordt op de scholen. Het is een zoektocht naar een goed werkende rol- en taakverdeling en voldoende tijd en middelen om duurzame ideeën werkelijkheid te maken. Voor succesvolle coördinatie is het in ieder geval van belang dat iemand verantwoordelijk is en de tijd, het mandaat en de intrinsieke motivatie heeft om met duurzaamheid aan de slag te gaan.
Eind dit schooljaar delen we de uitkomsten van de pilot VO Eco-Schools! Wil je dit niet missen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Eco-Schools.