besparen bespaar besparing scholen

Op 31 oktober is het Wereld Bespaardag. Hoe kun je energie besparen als Eco-school? We zijn ons er steeds meer van bewust dat we zuiniger met grondstoffen en energie om moeten gaan als we toekomstige generaties dezelfde mogelijkheden willen bieden als nu. Besparen klinkt dus niet alleen mooi voor de portemonnee, maar het is ook nodig voor de aarde.We delen hier vijf bespaartips, voor schoolbesturen, docenten én leerlingen van het Eco-team.  


schoolbestuur

Tip 1: Schoolbestuur, je kan meer dan je denkt

Kom als Eco-team goed beslagen ten ijs bij je schoolbestuur door onderstaande artikelen te lezen. Schoolbesturen en besparen: die twee kunnen wel door een deur. Toch? En toch liggen er nog volop kansen voor schoolbesturen om met relatief kleine maatregelen energie te besparen. Waarom gebeurt het dan nog niet? 

  • Leesvoer #1: Wist je al dat scholen bespaarsteun kunnen krijgen vanuit ministerie van Binnenlandse Zaken?Lees hier meer.  
  • Leesvoer #2: Diederik Samson vertelt over energiebesparing scholen. Lees hier meer. 
  • Leesvoer #3: Kan dat binnenklimaat eindelijk niet een stuk beter? Wie laat de rappe energiemeter langzamer lopen? Eke Schins, adviseur maatschappelijk vastgoed bij Grontmij, geeft concrete bespaartips voor het schoolgebouw. Lees hier meer.
  • Leesvoer #4: In 2020 wilde de overheid de uitstoot van broeikasgassen met 25% hebben verminderd ten opzichte van de uitstoot in 1990. Dat is nog niet gelukt. Urgenda, een organisatie die werkt om Nederland sneller te verduurzamen, een lijst op met 40 maatregelen om CO2 te besparen. Lees hier meer. 
    L
    eesvoer #5: Minister Ollongren stuurde alle schoolbesturen en gemeenten in Nederland een brief om te informeren over hoe je schoolgebouwen verduurzaamt. Lees hier meer.

Oftewel, aarzel niet en ga met je schoolbestuur in gesprek. Goed voor milieu én portemonnee van je Eco-school!

water thema

Tip 2: Thema Water is enorm kansrijk voor besparing

Bespreek met je Eco-team in de volgende vergadering hoe je water kunt besparen. Wij verklappen alvast: met het thema water kan je veel verschillende kanten op. Sommige scholen richten zich op waterbesparing in de school, sommigen op het stimuleren van water drinken en anderen op de plastic soep of het veranderende klimaat.

Lees hier hoe je in het thema Water kunt besparen. 

zonnepanelen energie

Tip 3: Thema (zonne)energie en bespaarkansen 

Om een gemiddeld klaslokaal te voorzien van verwarming, verlichting en elektrische apparaten wordt jaarlijks 4000 kg aan CO2 uitgestoten. Dat is genoeg om vier hete luchtballonnen van 10 meter in diameter te vullen. Zorgvuldig omgaan met energie klinkt dus niet meer dan logisch. Er zijn veel manieren, waaronder: overstappen naar zonne-energie en van het aardgas af. 

Lees hier hoe je in het thema Energie, flink kunt besparen
Lees hier meer over bespaartips bij zonnepanelen. 

Afvalbak4

Foto: vier soorten afvalbakken in de gang van scholengroep Pantarijn in Wageningen.

Tip 4: Thema afval biedt goudmijn aan bespaartips

Afval is het meest gekozen Eco-Schoolsthema. Begrijpelijk, want je kunt er veel mee bereiken! Met dit thema wordt aan maar liefst elf verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s) gewerkt. Dit betekent dan ook dat er vele creatieve manieren zijn om te werken aan dit thema.

In dit artikel lees je tips over besparen in het thema afval.

Sticker

Tip 5: Pas de tips toe in de zeven stappen!

De zeven stappen van Eco-Schools helpen jouw Eco-team om je school stapsgewijs te verduurzamen. Zo kun je het besparen ook zien: dat pak je stapsgewijs aan! Speciaal voor stap 6: Informeren en betrekken, hebben we bespaartips op een rij gezet.

Lees hier meer bespaartips voor je omgeving. 

Wil je meer weten over de zeven stappen van Eco-schools? Lees dan deze serie met tips en tricks over de zeven stappen. Veel bespaarsucces en -plezier gewenst!