challenge csiWauw wat krijgen wij gave reacties binnen op onze missies in het kader van het klimaatbingo van het nieuwe boek ‘Eerste Hulp bij Klimaatverandering’. Kritische reacties, dat ook. We nemen jullie er graag even in mee en dagen jullie uit om mee te doen met onze volgende missie: we lanceren de ‘CSI Challenge’!

In de eerste week van de crowdfundingsmaand deelden wij elke ochtend onze “groene” ontbijtjes met jullie. Meer specifiek was het de opdracht om plantaardig te ontbijten. Anna deelde dat haar zoontje borstvoeding krijgt: niks plantaardigs aan! Maar wel duurzaam, “groen”, klimaatvriendelijk, toch? En wat is nu ‘duurzamer’; biologisch vlees of niet-biologische groente? En wat is er eigenlijk ‘mis’ met melk? Welk belang hecht je aan eerlijke handel voor onze eigen, Nederlandse boeren? En hoe verhouden zich in Nederland gekweekte groenten en fruit tot producten die van ver (moeten) komen? Hoeveel mag een duurzame keuze kosten? En wanneer is ‘duurzaam’ juist goedkoper, op de korte of lange termijn? Welke duurzaamheidsaspecten laat jij meewegen in je (dagelijkse) keuzes?

Duurzaamheid is een zoektocht, geen eindbestemming

“Duurzaamheid is een continue zoektocht waarop wel een goed, maar nooit een definitief antwoord te vinden is. Het moet ingegeven zijn door zorgen voor de natuur, voor de ander, voor de toekomst.” ~ Arjen Wals

… en dat is nog niet altijd gemakkelijk! Soms zijn dingen tegenstrijdig met elkaar en soms voelen ze voor jezelf gewoon niet fijn. De uitdaging is dan ook om steeds goed te blijven nadenken hoe je dingen tegen elkaar afweegt en welke impact keuzes hebben op jezelf, op anderen en op de wereld om je heen: nu én in de toekomst. Dat is nogal wat.

De Challenge: word ook een Critical Sustainability Investigator (CSI)

Toegegeven, we hebben deze opdracht niet zelf verzonnen, maar wij maken er een challenge van. De opdracht is bedacht door Arjen Wals. Arjen Wals is hoogleraar Transformatief Leren voor Sociaal-ecologische Duurzaamheid. Kortgezegd heeft hij heel erg veel verstand van hoe je ‘duurzaamheid’ op een goede manier een plek kunt geven in het onderwijs. Ter inpsiratie raden we jullie allemaal aan om bijvoorbeeld dit verslag te lezen van zijn lezing tijdens de NIVOZ-onderwijsavond van afgelopen april.

Voor nu houden wij het even bij de challenge. In het kader van ‘beter goed gejat, dan slecht verzonnen’ willen we dit heel erg goede idee graag verder helpen brengen! Wat houdt het in?

“Een voorbeeld: je kunt met kinderen bijvoorbeeld eens de Happy Meal van McDonalds onder de loep nemen. Wat zit er in je Happy Meal? Is het wel eerlijk gemaakt? Wat is eerlijk eigenlijk? Is het diervriendelijk? Is het veilig? Als een soort CSI (critical sustainability investigator) gaan de kinderen zo een maaltijd doorgronden. Waar komen alle ingrediënten vandaan? Wat is voor jou een echt ‘happy’ meal? Waarom is deze maaltijd zo goedkoop? Klopt dat eigenlijk wel, dat dit eten zo goedkoop is?” ~ Arjen Wals

In dit tekstje komen diverse ‘duurzaamheidsaspecten’ al naar voren. Een goede Critical Sustainability Investigator (CSI) heeft aandacht voor de volgende drie aspecten:

  1. Kennis en begrip | Wat zit erin? Waar komt het vandaan?
  2. Betrokkenheid en betekenis | Wat doet het met ons en met anderen?
  3. Ontwerpen en handelen | Hoe kan het product helpen bij het verduurzamen van de wereld?

Wij dagen jullie uit om een product uit je dagelijkse leven te kiezen en het onder de 'groene loep' te nemen, door voor dat product bovenstaande vragen te beantwoorden. De meest gave inzendingen krijgen een podium tijdens de Eco-Schoolsdag op 2 oktober. Pssst, hebben jullie je daarvoor al aangemeld? Snel doen!

Hoe doe je mee?

Meedoen is eenvoudig. Je kiest een product, beantwoordt de bovenstaande drie vragen en maakt een fotootje van jouw critical sustianability investigation. Je stuurt alles op naar Anna Vanderveen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meedoen mag individueel, in groepjes, met je Eco-team, met je klas, met je hele school, met je broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, ooms, tantes, vrienden…. wat je wil.

Heel veel plezier en succes, wij zijn benieuwd naar jullie bevindingen!

Wat is dit allemaal?

Team Eco-Schools Nederland doet mee aan het 'Eerste Hulp bij Klimaatverandering - Bingo'. Waarom? Omdat we daarmee aandacht schenken aan het nieuwe boek over klimaatverandering waar je BLIJ van wordt. En dat is precies wat we met Eco-Schools sowieso graag willen laten zien: werken aan duurzaamheid kan heel leuk zijn! Dat weten jullie als Eco-teams natuurlijk als geen ander. Steun je mee?

Lees meer

klimaatbingo challenges