In de vakantie is er geen onderwijs, maar je kan je natuurlijk nog steeds laten inspireren rondom duurzaam onderwijs. Leer op een leuke manier over thema's als voedsel, biodiversiteit en water bij jouw lokale NDE-centra! We zetten een paar leuke activiteiten op een rijtje, om zelf te doen, met je gezin of met andere onderwijsprofessionals.
Natuuravontuur – De Helderse Vallei
Ga je mee op expeditie in de natuur? Eén van de educatief medewerkers neemt je mee om het buitenleven te ontdekken. Je gaat bijvoorbeeld op slootexpeditie of op avontuur in het bos. Wat jullie precies gaan doen, hangt af van het weer en wat de natuur voor ons in petto heeft!
Wilde insecten (Buiten(W)eter) – Stad & Natuur Almere
In de zomer gonst, kriebelt en zoemt het van het leven aan de randen van de Oostvaardersplassen. Tijdens deze workshop ga je op safari in het klein met insectenkenner Patrick Veldhuis. Gewapend met loeppotjes en zoekkaarten ontdek je de wondere wereld van bijen, hommels, vlinders en vuurwantsen.
Educatieve routes – NDE Groningen
Ontdek diverse educatieve routes in Groningen. Leuk en leerzaam voor jong en oud, met opdrachten onderweg. De routes leren je meer over natuur en historie van Groningse gebieden en zijn ideaal voor leerkrachten die buiten les willen geven. Maar ook gezinnen en andere geïnteresseerden kunnen mee op pad!
Datum, prijs en tijden: Doorlopend, gratis, zie website voor routes en tijden
BOS – Natuurmuseum Brabant, Tilburg
Op de tweede verdieping van Natuurmuseum Brabant dwaal je door BOS: een experience die met de seizoenen verandert. Elke keer wandel je een ander bos binnen vol opdrachten, een museumboom en een magische projectievloer. Ontdek hoe dieren en planten zich aanpassen en doe interactieve opdrachten die passen bij het seizoen.
Datum, prijs en tijden: Doorlopend, zie website voor openingstijden en ticketprijzen
Ontdekkisten in LiveScience – Naturalis, Leiden
In de Ontdekkisten van LiveScience valt van alles te onderzoeken. Steek je handen uit de mouwen en ontdek zaden, stenen, schelpen en keutels. Deze interactieve ervaring maakt van elke bezoeker een echte onderzoeker. De kisten staan er elke dag klaar voor nieuwsgierige kinderen en ouders.
Datum, prijs en tijden: Doorlopend, alle leeftijden, gratis toegang tot LiveScience
GeoExperience & Toekomstclub – GeoFort, Herwijnen
GeoFort is een spannend forteiland vol klimaat-, energie- en wateractiviteiten. Kinderen van 8–12 jaar kunnen meedoen met de ‘Climate Race’, het ‘Vossendoolhof’ en Minecraft-speurtochten. Ook zijn er workshops en interactieve spellen waarmee je spelenderwijs leert over de wereld om je heen.
WWF Rangers – Wereld Natuur Fonds (landelijk)
Met WWF Rangers leren kinderen van 3–12 jaar alles over plastic vervuiling, biodiversiteit en klimaat. Ze kunnen thuis of op school aan de slag met opdrachten en activiteiten. Het programma maakt kinderen op een speelse manier bewust van natuur en milieu.
Datum, prijs en tijden: Doorlopend, gratis programma met inschrijving
WonderBouwWeken – Nieuwe Instituut, Rotterdam
Bouw je eigen stad van de toekomst tijdens deze gratis creatieve namiddagworkshops geïnspireerd op architectuur en duurzaamheid. Kinderen leren over ontwerpprincipes en krijgen de kans om hun ideeën in model te bouwen met verschillende materialen.