De RGO vmbo behoort tot één van de beste vmbo-scholen van Nederland (Elsevier). Je leert hier werken met hoofd, hart en handen. De RGO vmbo is dan ook een goede keus voor degene die afwisseling wil tussen theorie en praktijk én wil doorgroeien naar het mbo en hbo. Je leert hier in een levensechte omgeving; theoretische kennis pas je direct in de praktijk toe. RGO VMBO is een school met ruim 520 leerlingen. Niet klein, maar ook niet groot. dat is prettig, want je kent bij ons al snel iedereen. 

Beroepsprofielen
In al onze beroepsprofielen kun je terecht met een basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en gemengde leerweg. Leerlingen met ondersteunende onderwijsbehoeften zijn bij ons van harte welkom. Bij ons kun jij je talent verder ontwikkelen en aan je toekomst bouwen.
CSG Prins Maurits verzorgt 2 profielen in de Beroepscampus.
RGO verzorgt 6 profielen in de Beroepscampus

Beroepscampus
RGO, CSG Prins Maurits en Albeda werken samenin de Beroepscampus aan de Langeweg in Middelharnis (1e paal november 2019). Daar zorgen we vanaf 2020 voor een breed aanbod van kwalitatief hoogwaardig beroepsgericht onderwijs. 

Waarom Eco-Schools? 

Wij richten ons onderwijs zodanig in dat er aandacht is voor duurzaamheid. Duurzaamheid en duurzaam denken moet een structurele inbedding hebben in ons onderwijs.

Bijzondere prestaties & projecten

  • Afval scheiden: verschillende bakken.
  • Milieustraat in de planning.
  • De schoolplein grastegels.
  • Pakeerplaats met oplaadpunten.
  • Zonnepanelen op het dak.
  • Ploglessen bij LO.
  • Er zijn groene wanden gerealiseerd.
  • Duurzaamheid zie je steeds meer terugkomen in de lessen.
  • Werkgroep duurzaamheid opgericht Beroepscampus breed. Met een ecoteam vmbo en een ecoteam MBO
  • Duurzaamheidsweken al meerdere jaren
  • Thema 2023 Circulair

Historie

7-8-2021

Personeelsdag over duurzaamheid

Doel: Alle personeelsleden van RGO Middelharnis bewustmaken van de noodzaak van en het aanzetten tot actie voor het verwerken van het thema duurzaamheid in de lessen en activiteiten van de school.

Op 7 oktober in de middag met alle personeelsleden van RGO College en Beroepscampus. (130 personen RGO College en 75 personen RGO Beroepscampus)

-----------------------------------

1-4-2021

Schone energie op de Beroepscampus

De zogenoemde ecologische voetafdruk van de Beroepscampus is kleiner dankzij de opwekking én het gebruik van schone, hernieuwbare energie! Leerlingen van RGO vmbo en studenten van Albeda mbo lezen de informatie over de opbrengst in de aula op een scherm. Een van de voordelen van duurzame technologie is zo direct zichtbaar voor iedereen. De kracht van de zon is zichtbaar in de opbrengstgegevens Dag- week-, maand- en jaargegevens kunnen vergeleken worden met prestaties uit het verleden en met weersomstandigheden. De milieuvoordelen worden weergegeven als bespaarde CO2 -uitstoot en als een vergelijking met het aantal geplante bomen. Afgelopen kwartaal 2021 laat de volgende opbrengsten zien:

Co2 6669,85 kg uitstoot bespaard. 199,07 bomen geplant

Zo zag de teller er bijvoorbeeld uit op woensdag 31 maart. Het was een zonnige dag en om 11:30 was de stand al:

109,76 Kwh energie vandaag

Met nog meer zonnige dagen zal de teller nóg meer stijgen!

--------------------------------

Werkgroep duurzaam RGO

16-10-2020: Deze week kiest RGO ervoor om een werkgroep Duurzaam RGO breed op te zetten. Met drie pijlers:

1 Verduurzamen onderwijs
2 Verduurzamen gedrag
3 Verduurzamen gebouw

1-1-2021 Beroepscampus in gebruik!

Sinds 1 januari 2021 is de prachtige Beroepscampus in gebruik! Je kunt hier als vmbo'er kiezen uit 8 interessante beroepsprofielen. Dankzij een intensieve samenwerking met het mbo, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties én de gemeente Goeree-Overflakkee kun je hier een mooie doorlopende opleiding volgen en in de nabije toekomst een goede baan vinden op het eiland.

In al onze beroepsprofielen kun je terecht met een basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg en gemengde leerweg. Ook leerlingen met ondersteunende onderwijsbehoeften zijn bij ons van harte welkom. Bij ons kun jij je talent verder ontwikkelen en aan je toekomst bouwen.

**Samenwerken**
Samenwerken was ook de rode draad in de toespraak van wethouder Peter Feller. “Dit project komt tot stand door een unieke samenwerking tussen de 3 O’s: onderwijs, ondernemers en overheid. Om de complexe vraagstukken in deze tijd het hoofd te kunnen bieden, moeten partijen ook steeds meer samenwerken: we hebben elkaar hard nodig! Samen maken we een succes van de beroepscampus, voor Goeree-Overflakkee!“

**Smart Water**
Met behulp van de beroepscampus wordt er een actieve verbinding gelegd tussen het onderwijs en het lokale bedrijfsleven. Dit sluit ook aan bij andere initiatieven op Goeree-Overflakkee, waaronder het programma Smart Water. Met de projecten als ‘Lerend Programmeren’ en de ‘Minor Smart Water’ wordt verbinding aangebracht tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs in de beroepscampus voor het ontwikkelen van alternatieve energievoorzieningen voor bedrijventerreinen.

---------------------------------------------

    Eco team

-----------------

EduDelta Middelharnis doet veel goede en diverse dingen op het gebied van energie, afval, gebouw, communicatie en voedsel (en waarschijnlijk ook groen). Wat opvalt is dat jullie in staat zijn om daarbij hele inspirerende en ludieke activiteiten te creëren. Complimenten hiervoor. De Fietstaxi, het regenwaterproject, de kerstboom en de eigen omgeving fotograferen zijn stuk voor stuk pareltjes!

--------------------------

In 2013 tekenden wij de intentieverklaring voor deelname aan Eco-Schools; een prachtig moment om duurzaamheid binnen ons onderwijs nog meer status te geven. De werkgroep werd samengesteld, er werden voor het eerst Eco-scans uitgevoerd en actieplannen werden gerealiseerd. Dit leverde in 2014 het Bronzen certificaat op.

Dat smaakte naar meer! Het enthousiame van de leerlingen geeft ons een enorme boost om door te gaan. Het ene na het andere duurzaamheidsproject werd gerealiseerd, waarin vooral de leerlingen de regie hebben. Het stappenplan kreeg steeds meer inhoud en zo werd afgelopen vrijdag 27 mei 2016 het Zilveren certificaat een feit. We zijn daarmee hard op weg om straks als eerste voortgezet onderwijs-school op Goeree Overflakkee de ‘Groene Vlag’ in de top te hijsen.

Natuurlijk maken wij graag aan iedereen bekend wat uiteindelijk onze successtory is achter Eco-Schools en tonen wij nu hier met trots onze projecten!

Een blikvangende blikvanger

Leerlingen van het Edudelta College Middelharnis ontwierpen de eerste blikvanger voor gemeente Middelharnis. Deze bijzondere blikvanger is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen Edudelta en de gemeente. De blikvanger dient ervoor het publiek uit te dagen om afval gericht weg te gooien. Nu ziet men op geheel Goeree Overflakkee blikvangers langs de weg staan.

BlikvangerRegenwater project zonder logofietstaxi

Regenwater voor de toiletten

Onze leerlingen bouwden, samen met bassischoolleerlingen van OBS de Molenvliet in Stad a/h Haringvliet en het bedrijfsleven, aan een project om met regenwater toiletten door te spoelen met een zelf ontworpen windmolen. Deze samenwerking is uniek en heden ten dagen spoelt deze bassischool met 480.000 liter regenwater per jaar haar toiletten door; een geweldig project dat al vele malen de media heeft gehaald.

De fietstaxi

Dan onze fietstaxi op zonne-energie! Deze door leerlingen gebouwde taxi wordt ingezet bij evenementen en wordt gesponsord door duurzame bedrijven op Goeree Overflakkee. Nog zo’n mooi project!

Gezonde schoolkantine

Gezonde keukenDe gezonde schoolkantine mag ook zeker niet ontbreken. De leerlingen van Horeca, Bakkerij en Recreatie helpen hier graag aan mee.

Litter Less

Ook doen onze leerlingen mee aan de ‘Litter Less’-campagne. Zij zorgen ervoor dat iedereen bewust afval gaat scheiden. In de docentenkamer staan gescheiden afvalbakken en op de tafels in de kantine staan afvalbakjes voor plastic en restafval.

Ook papier wordt niet zomaar weggegooid, maar hergebruikt voor papier-maché projecten. In praktijklessen hebben we regelmatig restafval en ook daar worden weer leuke projecten van gemaakt. De bloemen hieronder bijvoorbeeld sieren nu onze school.

Reclycled BloemenKerstboom zonder logo

Het mooiste ‘Litter Less’-project is toch wel onze kerstboom van plastic flesjes met led-verlichting. Alle leerlingen en docenten verzamelden zoveel mogelijk plastic flesjes. Uiteindelijk werden er twee prachtige kerstbomen gemaakt. Dit jaar zal de kerstboom nog groter worden! De kerstkaart spreekt voor zich en ging via de internationale Eco-Schools Twitterpagina de gehele wereld over!

Litter les Campagnekerstkaart

Interne en externe betrokkenheid en communicatie

Van alle projecten maken we natuurlijk foto’s en videofilmpjes en deze worden in onze Eco-hoek, op ons Facebook-, Twitter- en YouTubekanaal en via de website tentoongesteld. Het is geweldig om te zien dat de Eco-hoek vaak bewonderd wordt door leerlingen, ouders en bezoekers.

Om alle verslagen en de voortgang van Eco-Schools binnen de school voor iedereen toegankelijk te maken is er in Moodle een speciale Eco-Schools cursus weggezet. Zo wordt iedereen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Op de website van de school is er een speciale Eco-Schools pagina gemaakt waarop ook de buitenwereld ons als Eco-school kan bewonderen.

Ook hebben we een enthousiast promotieteam dat op open dagen Eco-Schools promoot. Van de plastic flesjes, afkomstig van de kerstbomen, geven zij workshops om leuke appeltjes, een spaarpotje of bloempotje te maken. Zo wordt ook na de kerst de kerstboom weer gerecycled.

Website en Moodle zonder logoPromotie team open dagen

Tijdens de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Duurzame Techniek’ gaan alle praktijkafdelingen op bezoek bij duurzame bedrijven of beurzen. Daar maken de leerlingen kennis met de nieuwste technologische snufjes die straks een belangrijke rol gaan spelen in hun eigen vakgebied.

De media publiceert graag hoe wij als school inspelen op de toekomst en duurzaam onderwijs. Onze toekomstige ‘Technologieroute’ zal in het nieuwe schooljaar van start gaan met zelfs keuzedelen zon- en windenergie. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een goede samenwerking met het bedrijfsleven.

We op de goede wegWe gaan nu verder voor de ‘Groene Vlag’ en zullen in kaart brengen dat duurzaamheid vanzelfsprekend is in ons onderwijs. Daarmee zullen we aantonen dat Eco-Schools niet zomaar een losstaand iets is, maar de toekomst is die onze leerlingen verder brengt naar een duurzame samenleving.

Heeft uw school interesse in één van onze projecten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op of kom eens langs. U bent van harte welkom op het Edudelta College Middelharnis!

Persberichten

Bekijk Project plastic voor ons nieuwe 'Litter less' project. Hier bouwen wij een installatie om plastic afval te smelten om nieuwe producten te kunnen maken.

Wat een feest! Op 15 december 2016 ging bij ons de Groene Vlag van in top! Als statement gingen plastic flesjes in de lucht i.p.v. ballonnen. De plastic flesjes worden natuurlijk gerecycled!

uitreiking Groene vlag

  • Voortgezet onderwijs