English version

AI Website Plaatje 01Bestel gratis het lesmateriaal van Nikon, Zoom: Light on Small, voor groep 7 en 8 of voor de eerste en tweede klas van de middelbare school. Een lespakket van vier tot vijf lessen, waarbij de leerlingen gaan kijken naar de wondere wereld van kleine dingen. Of het nu om beestjes, plantjes, mos, afval of de grond is, alles ziet er totaal anders uit als je het 20 keer vergroot. Leerlingen onderzoeken hoe leven, overleven en samenleven werkt, in de thema's ecosysteem, planten en dieren. Wanneer je het lespakket wilt gebruiken, is er een mogelijkheid om een aantal veldmicroscopen te lenen om kleine objecten in 3D te kunnen bestuderen. Zie Aanmelden.

Inhoud lespakket

Het lespakket bevat een serie van drie thema's. De opzet van het materiaal is dat er voor elk thema drie werkbladen en een blad met achtergrond informatie is. In groepjes van vier of vijf gaan de leerlingen aan de slag met de werkbladen. Buiten gaan de leerlingen opzoek naar verschillende beestjes, plantjes en afval van buiten en bekijken dit allemaal onder de microscoop. Het project kan worden afgesloten met het maken van een poster om bevindingen met elkaar te delen.

DSC 0013

Zoom: Light on Small bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Introductie: Verzamelen ecosysteem voor in de klas
  2. Thema: Ecosysteem
  3. Thema: Planten
  4. Thema: Dieren
  5. Poster maken
  6. Presenteren aan elkaar

Je kan elk thema in één les behandelen of in meerdere wanneer docent dieper op het onderwerp in wil gaan. De posters maken en presenteren kan in één les. 

Wil je meer weten? Download hier meer informatie:

Download

Voor alle middelbare scholen en groep 7 en 8 van de basisschool

Zoom: Light on Small is geschikt voor groep 7 en 8 van alle basisscholen en de eerste en tweede klas van alle middelbare scholen. Als jullie school meedoet aan Eco-Schools sluit dit project aan op meerdere thema's zoals ‘groen’ en 'afval'. Voor scholen die (nog) niet deelnemen aan Eco-Schools is Zoom: Light on Small erg geschikt om met leerlingen op een interactieve manier aan het thema ‘groen’ te werken. Ben je docent in het basisonderwijs en heb je regelmatig aandacht besteed aan natuuronderwijs? Dan kan dit materiaal ook gebruikt worden in groep 7 en 8.

Periode

DSC 0077

Je kunt Zoom: Light on Small het hele schooljaar uitvoeren in jouw groep(en). De ene school doet alle lessen in één projectweek, de andere school doet af en toe een les verspreid over een langere periode van maximaal zes weken. Er is een beperkt aantal veldmicroscopen beschikbaar, daarom is de uitleentermijn maximaal zes weken. In verband met de planning rondom het uitlenen van de veldmicroscopen horen we graag zo snel mogelijk of je mee wilt doen en wanneer je start.

Meedoen is gratis

Meedoen aan Zoom: Light on Small is gratis. Het lesmateriaal is kosteloos te downloaden en de veldmicroscopen worden, indien beschikbaar, kosteloos opgestuurd en kunnen ook weer kosteloos geretourneerd worden. We vragen je wel om aan het einde van het project een korte vragenlijst in te vullen ter evaluatie. Daarnaast vragen we je een aantal foto’s en een verslagje met ons te delen.

Aanmelden

Wil je met jouw school of groep meedoen aan Zoom: Light on Small? Meld je dan hieronder aan. Je ontvang van ons direct een link naar de downloads van de lesmaterialen.

Let op! Er is bij Eco-Schools een beperkt aantal microscopen beschikbaar, omdat veel van onze microscopen via 4 lokale NME-centra (Delft, Utrecht, Haarlem en Goeree-Overflakkee) uitgeleend wordt. Mogelijk hebben we geen microscopen beschikbaar of verwijzen wij jullie naar een NME-centrum.

Naam contactpersoon:

In verband met de vernieuwde wetten rondom privacy (AVG) worden de bovenstaande gegevens alleen gebruikt door SME (de uitvoerende partij van Zoom: Light on Small). De persoonsgegevens worden bewaard in een database van SME en zullen verder niet gepubliceerd worden aan derden en kunnen op verzoek te allen tijde verwijderd worden.

Zoom: Light on Small is tot stand gekomen met financiering van het Nikon Europe. 

Nikon Logo los 01 

Bekijk ook onze aanvullende projecten: