English version

AI Website Plaatje 01Bestel gratis het lespakket van Nikon, Zoom: Light on Small, voor groep 7 en 8 of voor de eerste en tweede klas van de middelbare school. Een lespakket van vier tot vijf lessen, waarbij de leerlingen gaan kijken naar de wondere wereld van kleine dingen. Of het nu om beestjes, plantjes, mos, afval of de grond is, alles ziet er totaal anders uit als je het 20 keer vergroot. Leerlingen onderzoeken hoe leven, overleven en samenleven werkt, in de thema's ecosysteem, planten en dieren. Bekijk snel of jouw NDE-centrum de veldmicroscopen aanbiedt die je kunt lenen om kleine objecten in 3D te bestuderen. Het lespakket kun je hier online downloaden.

Inhoud lespakket

Het lespakket bevat een serie van drie thema's. De opzet van het materiaal is dat er voor elk thema drie werkbladen en een blad met achtergrond informatie is. In groepjes van vier of vijf gaan de leerlingen aan de slag met de werkbladen. Buiten gaan de leerlingen opzoek naar verschillende beestjes, plantjes en afval van buiten en bekijken dit allemaal onder de microscoop. Het project kan worden afgesloten met het maken van een poster om bevindingen met elkaar te delen.

DSC 0013

Zoom: Light on Small bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Introductie: Verzamelen ecosysteem voor in de klas
 2. Thema: Ecosysteem
 3. Thema: Planten
 4. Thema: Dieren
 5. Poster maken
 6. Presenteren aan elkaar

Je kan elk thema in één les behandelen of in meerdere wanneer docent dieper op het onderwerp in wil gaan. De posters maken en presenteren kan in één les. 

Wil je meer weten? Download hier meer informatie:

Download

Voor alle middelbare scholen en groep 7 en 8 van de basisschool

Zoom: Light on Small is geschikt voor groep 7 en 8 van alle basisscholen en de eerste en tweede klas van alle middelbare scholen. Als jullie school meedoet aan Eco-Schools sluit dit project aan op meerdere thema's zoals ‘groen’ en 'afval'. Voor scholen die (nog) niet deelnemen aan Eco-Schools is Zoom: Light on Small erg geschikt om met leerlingen op een interactieve manier aan het thema ‘groen’ te werken. Ben je docent in het basisonderwijs en heb je regelmatig aandacht besteed aan natuuronderwijs? Dan kan dit materiaal ook gebruikt worden in groep 7 en 8.

PeriodeDSC 0077

In maart 2024 tot en met eind mei loopt er een Fotowedstrijd. De scholen die gebruik maken van de lespakketten en veldmicroscopen en daar een foto van insturen maken kans op echte Nikon verrekijkers!

Wil je meer weten over de Fotowedstrijd? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meedoen is gratis

Meedoen aan Zoom: Light on Small is gratis. Het lesmateriaal is kosteloos te downloaden en de veldmicroscopen zijn gratis af te halen bij de deelnemende NDE-centra:

 1. Hertenkamp (Enkhuizen)
 2. De Grote Rivieren (Maasdriel, West Maas en Waal, Zaltbommel)
 3. Natuur en Milieuorganisatie Overijssel
 4. Papaver Delft
 5. Utrecht Natuurlijk
 6. Natuur- en milieueducatie Haarlem
 7. Stichting GreenArtLab (Zwolle)
 8. Stad & Natuur Almere

Aanmelden

Wil je met jouw school of groep meedoen aan Zoom: Light on Small? Meld je dan hieronder aan. Je ontvang van ons direct een link naar de downloads van de lesmaterialen.

Let op!

Naam contactpersoon:

In verband met de vernieuwde wetten rondom privacy (AVG) worden de bovenstaande gegevens alleen gebruikt door SME (de uitvoerende partij van Zoom: Light on Small). De persoonsgegevens worden bewaard in een database van SME en zullen verder niet gepubliceerd worden aan derden en kunnen op verzoek te allen tijde verwijderd worden.

Zoom: Light on Small is tot stand gekomen met financiering van het Nikon Europe. 

Nikon Logo los 01 

Bekijk ook onze aanvullende projecten: