Zevensprong_Houten_9-10-2019 (48).jpg

10 oktober is uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Weet jij als school nog niet hoe je hier aandacht aan wilt besteden? En ben je nog geen Eco-School? Doe dan mee en maak elke dag Dag van de Duurzaamheid!

Op de Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs zijn verspreid over het hele land verschillende duurzame onderwijsactiviteiten van het primair onderwijs tot aan de universiteit. Denk hierbij aan voorleesacties, het planten van bomen, de uitreiking van www.duurzamedocent.nl, gastlessen of lezingen over duurzaamheid. Scholen kunnen zelf een activiteit organiseren en deze aanmelden via de website of je kunt deelnemen aan één van de bestaande activiteiten. Op deze dag laten scholen zien dat er al veel duurzame initiatieven zijn in het onderwijs. Door deze vol enthousiasme te tonen, worden anderen ook aangemoedigd om ook mee te doen. Het onderwijs vindt duurzaamheid belangrijk!

Meld je aan voor Eco-Schools

Naast een losse activiteit kan je 10 oktober ook gebruiken als moment om een blijvende verandering in gang te zetten. Door bijvoorbeeld de intentieverklaring van Eco-Schools te ondertekenen. Eco-Schools is hét internationale keurmerk voor duurzame scholen. De kern van Eco-Schools is dat leerlingen de school van binnenuit verduurzamen. Met behulp van een Zevenstappenplan werk je als school toe naar het internationale keurmerk en mag je als school trots de Groene Vlag hijsen. Wereldwijd doen er al 51.000 scholen in 68 landen mee. Na het aanmelden voor het keurmerk is de eerste stap om de intentieverklaring te ondertekenen. Meestal wordt de intentieverklaring getekend door de directeur van de school of locatie. Ook zetten de leerlingen uit het Eco-team (de werkgroep) er een handtekening onder en soms ook de wethouder van de gemeente. Scholen hangen de intentieverklaring op een centrale plek op en laten zo trots zien dat ze meedoen aan Eco-Schools en op weg zijn naar de Groene Vlag. 10 oktober is daar het ideale moment voor. Blijf niet achter en laat als school zien dat jullie voor duurzaamheid gaan! Jullie leerlingen hebben er belang bij om in de praktijk te leren wat duurzaamheid voor hen betekent en wat zij er mee kunnen.

2019 01 22 De internationale Eco schoolsconferentie komt naar Nederland 5

Ga voor een blijvende verandering

Met behulp van Eco-Schools werk je op een gestructureerde manier aan een duurzame school. Zo realiseer je een blijvende verandering in houding en gedrag van leerlingen en docenten én krijgt duurzaamheid een vaste plek in het onderwijs, de organisatie en de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat 98% van de deelnemende scholen de school duurzamer ziet worden. 93% ziet een verandering in houding en gedrag van leerlingen en docenten.

Aanmelden Eco-Schools

Ontstaan Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs

Tot 2018 organiseerde Urgenda op 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid. Urgenda is daar vorig jaar mee gestopt. De coöperatie Leren voor Morgen pakt het stokje over en organiseert vanaf 2019 op 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs. Eco-Schools is één van de partners van de coöperatie. Doe je al mee met Eco-Schools en organiseer je een duurzame activiteit? Meld dan de activiteit aan via www.dagvandeduurzaamheidonderwijs.nl