Op 28 maart 2025 overhandigden de leerlingen van het Eco-team van de Amersfoortse Berg een toekomststoel aan Jannemarie de Jonge, ambassadeur van het Collectief Natuurinclusief en tevens voorzitter van het Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO). De toekomststoel, bedacht door Jan Terlouw, is een lege stoel die in elke vergadering de toekomst vertegenwoordigt en ons herinnert om duurzaamheid mee te wegen in beslissingen.

Toekomststoel moedigt aan tot duurzame beslissingen

De toekomststoel van Eco-Schools, die door leerlingen geschilderd werd bij de jaarlijkse inspiratiedag, werd in 2023 al overhandigd aan het Collectief Natuurinclusief. De voorzitter van toen, André van der Zande, is opgevolgd door Jannemarie de Jonge. Eco-Schools en het Collectief Natuurinclusief vonden het belangrijk om blijvend aandacht te geven aan de stem van de toekomst bij besluitvorming, door de stoel opnieuw te overhandigen.

Duurzaamheidsinitiatieven op De Amersfoortse Berg

De overhandiging namens alle Eco-Schools werd gedaan door de leerlingen van het Eco-Team van de Amersfoortse Berg. Deze leerlingen werken samen met docenten actief aan duurzaamheid op school. Isis uit het Eco-team vertelt: “Met het Eco-team ga je allemaal leuke dingen doen die met de natuur te maken hebben. We komen elke vrijdag samen om nieuwe ideeën te bedenken.”

Zo organiseerden ze een tweedehands kledingbeurs in de aula. Daarnaast is er het Project Hergebruik Sloopmateriaal, waarbij leerlingen in aanraking kwamen met circulair werken, ontwerpen en het uiteindelijk maken van een model van het ontwerp. Ze verkenden hoe materialen van het oude schoolgebouw opnieuw kunnen worden ingezet in samenwerking met de Circulaire Werkplaats Amersfoort. Deze initiatieven dragen bij aan het verduurzamen van de school en het vergroten van milieubewustzijn onder leerlingen.

“We hebben ook een scan gemaakt van het curriculum om te kijken waar duurzaamheid bij de verschillende vakken terug komt. Ook hebben we een specifiek uur voor duurzaamheid waar leerlingen actief aan de slag gaan!” zegt Chris, docent bij het Eco-team.

Het werk van het Collectief Natuurinclusief en NiNO

Het Collectief Natuurinclusief heeft een duidelijk doel voor ogen: een natuurinclusieve samenleving in 2050. De focus ligt op het toevoegen, versterken en verrijken van natuur in Nederland, op de plekken waar we dagelijks leven, wonen, werken, reizen, spelen en recreëren. Het NiNO is het overlegorgaan van het Collectief Natuurinclusief en bestaat uit koplopers uit onder andere het bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen, overheden en jongerenorganisaties, Zij versterken, verbreden en versnellen uitvoering van de Agenda Natuurinclusief 2.0 van het Collectief Natuurinclusief te versterken, verbreden en versnellen.

Binnen het domein Onderwijs werkt het collectief aan de hand van vijf ambities aan natuurinclusief onderwijs. Natuurinclusief onderwijs biedt een vruchtbare bodem voor kinderen en jongeren om goed te leren zorgen voor onszelf, voor elkaar en voor de wereld om ons heen. Er gebeurt al heel erg veel: pionierende docenten, inspirerende initiatieven en groene koplopers werken aan een groeiende beweging naar natuurinclusief onderwijs. Het domein onderwijs versnelt, verbreed en maakt verbindingen binnen die beweging. Eco-Schools maakt hier zelf ook deel van uit, door bijvoorbeeld actief deel te nemen in de werkgroep over Wereldburgerschapsonderwijs.

De Toekomststoel als blijvende herinnering aan toekomstige generaties

De toekomststoel zal dus deel blijven uitmaken van de vergaderingen van het NiNo, als herinnering aan de invloed van onze keuzes op toekomstige generaties. De Jonge: “Ik vind het superbelangrijk dat we samen met de toekomstige generaties nadenken over het zetten van duurzame stappen. Daarbij is het goed om de houding hebben om je steeds af te vragen of het niet alleen goed is voor nu, maar ook voor de generaties daarna. De toekomststoel symboliseert de stem van de toekomstige generaties bij onze overleggen.”