Op 10 oktober keren we het onderwijs binnenstebuiten. Hoe brengen we de leeromgeving naar buiten, en hoe halen we de leefomgeving naar binnen? Hoe kun je buitenlessen gebruiken in je onderwijs? Hoe kunnen we bottom-up duurzame pioniers versterken en top-down meer steun krijgen voor verduurzaming van het curriculum?
Tijdens het Duurzaamheidsfestival op 10 oktober kun je jezelf in deze thema’s verdiepen, ervaringen uitwisselen en netwerken met docenten, leerlingen, schoolleiders, duurzaamheidscoördinatoren en andere onderwijsprofessionals uit heel Nederland. Interactieve workshops, plenaire discussies, een vegetarische lunch, de uitreiking van de SustainaBul VO en de laten zien dat leren voor duurzame ontwikkeling in hoog tempo vanzelfsprekender en professioneler wordt.
Wil je erbij zijn? Meld je aan!
Wat: Duurzaamheidsfestival
Wanneer: 10 oktober 2024, 11.00-16.00 (inloop vanaf 10.30)
Waar: De Groene Ruijter, Bussum
Ook leerlingen die zich op school in lessen, projecten of Eco-Teams bezig houden met duurzame ontwikkeling, zijn van harte welkom. Deze dag draait om verbinding, uitwisseling en participatie van iedereen die bij het onderwijs betrokken is.
Integraal duurzaamheidsonderwijs voor betrokken burgers
Er zijn verschillende handvatten om aan de slag te gaan met duurzame ontwikkeling in het onderwijs. De Sustainable Development Goals, de Whole School Approach en een onderwijskundige uitwerking hiervan in het Model Transformatief Duurzaamheidsonderwijs van Teachers for Climate geven aan hoe je het curriculum, de didactiek, de schoolcultuur en de schoolomgeving hiernaar kunt inrichten. Duurzaamheidsonderwijs gaat verder dan het plaatsen van zonnepanelen of een les over plastic soep. Het vraagt om een samenhangende visie en een structurele aanpak die leerlingen opleidt tot burgers die bewust en betrokken zijn bij hun rol in de wereld.Zij willen zich inzetten voor een duurzame wereld en hebben hier ook de skills voor. Daar gaan de workshops op het Duurzaamheidsfestival over: hoe bereik je dit?
Voorproefje Masterclasses Duurzaam Onderwijs
Teachers for Climate, de Nederlandse Academie voor Duurzaam Onderwijs en Stichting Technotrend ontwikkelden een reeks masterclasses die een integrale duurzame onderwijsvisie ondersteunen. Van duurzame didactiek, systeemdenken en toekomstdenken, tot challenge based learning, buitenonderwijs en leerlingenparticipatie.
De masterclasses helpen docenten om – met hun team of sectie - meer ruimte te geven aan duurzame ontwikkeling in hun onderwijs. Elke masterclass bestaat uit een theoretische verdieping, het ervaren van werkvormen uit de didactiek van duurzaam onderwijs en het uitwisselen van ideeën over toepasbaarheid in de eigen lespraktijk en de koppeling aan bestaande leerdoelen. Op het Duurzaamheidsfestival krijg je in de workshop van Teachers for Climate een voorproefje van deze reeks masterclasses.
Volledig programma en aanmelden
Wil je je aanmelden of het volledige programma bekijken? Dat kan hier. We zien je graag daar!
Het Duurzaamheidsfestival voor het onderwijs wordt georganiseerd door Coöperatie Leren voor Morgen en Eco-Schools, met medewerking van De Groene Ruijter.