Na weken van klimaatspijbelen in België en Zweden, zijn vandaag ook Nederlandse scholieren naar een landelijke klimaatmars onder schooltijd. Zo willen ze de politiek duidelijk maken dat ze moeten ingrijpen om verdere klimaatverandering te voorkomen.

RTL Nieuws en NOS vroegen leerlingen van verschillende middelbare scholen waarom ze gaan spijbelen voor de klimaatmars. Het veelgehoorde antwoord? De leerlingen maken zich zorgen over hun toekomst: “Als wij geen toekomst hebben, waarom zitten we dan nu op school voor later?". Ook zeiden ze het belang van hun eigen rol in te zien om mee te helpen aan het voorkomen van klimaatverandering.

Reacties van scholen en minister

Sommige scholen moedigen de leerlingen aan om naar de klimaatmars te gaan, andere scholen bestraffen het juist. Vaak vinden scholen het goed dat de leerlingen actievoeren voor een beter klimaat, maar dat ze het tijdens schooltijd doen en daardoor lessen missen niet. Ook minister Slob van onderwijs vond het niet goed dat leerlingen doordeweeks staken .  

Wat kun je als leerling zelf doen?

Het is super goed dat de leerlingen staken en op deze manier aandacht vragen voor klimaatverandering en duurzaamheid. Gelukkig kan je naast staken zelf ook al veel doen om het verschil te maken. Bijvoorbeeld door als school mee te doen aan Eco-Schools. Met een Eco-team waar leerlingen centraal in staan wordt de school van binnenuit verduurzaamd. Dit soort kleine veranderingen hebben samen een grote impact.

Wat doen jullie op school voor het klimaat? Zijn de leerlingen vandaag allemaal naar Den Haag? Of zijn jullie al op weg om een Eco-School te worden? Goed om te horen!!

Wil je meer weten over Eco-Schools en wat jullie school kan doen aan het klimaat? Kijk dan hier.