Lentiz LIFE (3).jpg

De komende weken nemen wij jullie mee in de zeven stappen van Eco-Schools en geven we per stap achtergrondinformatie en tips. Deze week bespreken we stap 2: De Eco-scan.

De Eco-scan

Om je school te verduurzamen, moet je natuurlijk eerst weten hoe je school het al doet op het gebied van duurzaamheid en waar nog kansen liggen voor verbetering. Hiervoor voer je de Eco-scan uit. De Eco-scan voer je uit voor alle tien de thema’s, dus ook voor de thema’s waar je niks mee wilt gaan doen. Per thema kun je bij ongeveer 15 stellingen aangeven hoe het daar op jullie school mee gaat. Zo kun je denken aan de stelling ‘onze school print dubbelzijdig’ of ‘als een lokaal leeg is, is het licht uit’. Jullie beoordelen de stellingen van ‘slecht, er kan nog veel verbeterd worden’ tot ‘goed, de school kan trots zijn’. Als jullie nog veel dingen met ‘slecht’ beoordelen is dat helemaal niet erg: dan weet je juist waar jullie aan kunnen werken! Aan de hand van de Eco-scan kunnen jullie de thema’s kiezen waar jullie mee aan de slag willen gaan.

ExcelversieExcel

Helaas is de digitale Eco-scan al een tijdje offline. Ter vervanging is een Excel-bestand ontwikkeld, waarin jullie de Eco-scan kunnen doen. De gemiddelde scores per thema worden in dit bestand automatisch berekend, dus dit hoeven jullie niet meer zelf te doen. Als je ingelogd bent is de scan te vinden onder Downloads > Eco-scan. Natuurlijk kun je de scan ook nog steeds op papier invullen en zelf de scores berekenen.

Tips voor het uitvoeren van de Eco-scan

  • Herhaal de Eco-scan op een vast moment: bijvoorbeeld aan het begin van het schooljaar.
  • Gebruik de Eco-scan om bij te houden wat jullie al bereikt hebben. Vergeet natuurlijk niet jullie successen te vieren!Checklist
  • Doe het uitvoeren van de Eco-scan met zo veel mogelijk mensen samen: leerlingen, docenten en de conciërge. Vele handen maken licht werk en zo kom je aan meer informatie dan wanneer je het alleen uitzoekt. De conciërge kan jullie bijvoorbeeld helpen met informatie over afval, energie en waterverbruik.
  • Laat jullie resultaten aan het hele Eco-team én de rest van de school zien. Zorg ervoor dat ze op een zichtbare plek in de school hangen.
  • Je kunt de Eco-scan natuurlijk ook op andere plekken doen dan op school: thuis of bij het bedrijf waar je stage loopt!
  • Ga eens dieper op één van de thema’s in en kijk hoe het thema nu écht speelt op jullie school.
  • Ga na afloop van de Eco-scan langs de klassen om te peilen welke thema’s de leerlingen op jullie school het belangrijkst vinden om op te pakken.

Meer informatie

Doe je met jouw school mee aan Eco-Schools en wil je graag meer tips of informatie over de Eco-scan? Je leest er alles over in de handleiding! Doe je nog niet mee aan Eco-Schools, maar wil je wel graag meer weten? Download hier de brochure of neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga verder naar stap 3: Het actieplan