De komende weken nemen wij jullie mee in de zeven stappen van Eco-Schools en geven we per stap achtergrondinformatie en tips. Deze week beginnen we met stap 1: Het Eco-team samenstellen.

Binnen Eco-Schools staan leerlingen centraal, dat noemen we ook wel ‘student-led change’. Vandaar dat het Eco-team voornamelijk uit leerlingen bestaat. Zij weten als geen ander hoe het er op school aan toe gaat en wat er leeft onder hun medeleerlingen. Omdat jongeren vaak een hele andere kijk op bepaalde zaken hebben dan volwassenen, kunnen zij een grote rol spelen in de veranderingen die de school ondergaat.
Naast leerlingen zitten er in het Eco-team vaak ook docenten, medewerkers en soms ouders. Docenten zorgen vaak voor overzicht en houden de planning in de gaten. Ook zijn zij degenen die in contact staan met de directie. Op die manier kunnen de ideeën die ontstaan zijn in het Eco-team echt werkelijkheid worden. Het betrekken van ouders (externen) voor het team is zeker aan te raden. Met zicht op stap 6, die gaat over informeren en betrekken, is het handig om al contact te hebben met een ouder. Op die manier is het betrekken van andere ouders eenvoudiger.

Het Eco-team samenstellen

Maar hoe stel je zo’n Eco-team nou samen? Daarvoor hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Kies leerlingen uit verschillende jaren, zo voorkom je dat de leerlingen tegelijk de school verlaten. Het is verstandig om steeds nieuwe leden toe te voegen aan het bestaande team i.p.v. elk jaar een geheel nieuw team op te stellen. Jongere leerlingen kunnen dan eerst meekijken hoe het er aan toe gaat en later taken overnemen;
  • Betrek de conciërge of facilitair manager bij het team, deze kunnen een grote rol spelen bij bijvoorbeeld het thema afval. Wanneer leerlingen een goed idee hebben om afval beter te scheiden, kan de conciërge/ facilitair manager kijken of dit ook echt haalbaar is;
  • Het is belangrijk dat een Eco-team gevuld wordt met enthousiaste leden, je kunt een verkiezing organiseren of ‘sollicitatie’ gesprekken houden. Op deze manier zie je gelijk welke leerlingen echt gemotiveerd zijn;

  • Zorg voor teamgevoel! Dit kun je doen door bijvoorbeeld shirts/truien te laten bedrukken. Zo wordt het Eco-team zichtbaarder en kan de rest van de school gelijk zien wie er tot het team behoren. Ook kan dit helpen bij het werven van nieuwe leden.

 MG 3281

Lid zijn van het Eco-team is voor leerlingen echt een extra toevoeging op de huidige lessen. Ze leren in teamverband te werken, taken te verdelen en worden zich bewust van wat zij zelf kunnen bijdragen in een team. Door te werken aan duurzaamheid krijgen leerlingen dus een voorsprong in de maatschappij van de 21e- eeuw.

Meer informatie

Doe je met jouw school mee aan Eco-Schools en wil je graag meer tips of informatie over stap 1? Je leest er alles over in de handleiding! Doe je nog niet mee aan Eco-Schools, maar wil je wel graag meer weten? Download hier de brochure of neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga verder naar stap 2: De Eco-scan