Communicatie-uiting/actie
Sponsorloop OLVG
In september kregen we een bericht van het OLVG. Ze willen in samenwerking met Freek Vonk een jungle paradijs maken en daarvoor zoeken zij sponsoren. Er werd door een aantal collegae direct enthousiast gereageerd. We organiseren een sponsorloop. Er is snel een team gevormd en het EcoTeam is ingeschakeld. Samen is bedacht hoe dit te organiseren en wie daarbij betrokken moeten worden. Uiteraard is communicatie zeer belangrijk.
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven over communicatie van jullie Eco-Team?: 1. Start met een duidelijke boodschap Zorg dat het doel van de actie voor iedereen glashelder is: Wat doen we, voor wie, en waarom is het belangrijk? Gebruik pakkende slogans of beelden die de aandacht trekken (zoals “Help Freek de jungle bouwen!”). 2. Betrek alle lagen van de school Informeer docenten, leerlingen, ouders en de directie tijdig. Zorg dat iedereen zich betrokken voelt – niet alleen als deelnemer, maar ook als mede-organisator. 3. Gebruik verschillende communicatiemiddelen Hang posters op school, zet het in de nieuwsbrief, gebruik social media, de schoolwebsite en zelfs klasbord-apps. Laat leerlingen zelf filmpjes maken of posters ontwerpen: communicatie van leerlingen naar leerlingen werkt krachtig. 4. Kies ambassadeurs Laat enthousiaste leerlingen of docenten het “gezicht” worden van het project. Zij kunnen het initiatief zichtbaar dragen, ook naar buiten toe. 5. Herhaal de boodschap regelmatig Herhaling zorgt ervoor dat de actie niet wegzakt. Werk met een communicatieplanning: bv. aankondiging → updates → herinneringen → eindbedrag. 6. Gebruik storytelling Vertel echte verhalen: over het OLVG, over kinderen die baat hebben bij het jungleparadijs, of over Freek Vonk. Mensen verbinden zich makkelijker aan een verhaal dan aan alleen een geldbedrag. 7. Maak het zichtbaar en feestelijk Zorg dat de actie leeft in de school: aankleding, themadagen, een jungle-hoek, een “teller” op het bord met het opgehaalde bedrag. Vier successen samen, bijvoorbeeld met een slotfeestje of bedankmoment. 8. Zorg voor transparantie Laat ouders en sponsors weten wat er met het geld gebeurt, en hoeveel er is opgehaald. Publiceer een verslag, foto’s of een video achteraf. 9. Leer en deel Evalueer achteraf wat goed werkte en wat beter kon – en deel deze inzichten met andere scholen of EcoTeams.
- Wat was het doel van deze communicatie-actie en wie wilde jullie bereiken?: . Het Freek Vonk jungle-paradijs Op de kinderdagbehandeling begeleidt het OLVG jaarlijks circa 8.000 Amsterdamse kinderen bij medische handelingen. Deze kinderen komen uit alle lagen van de Amsterdamse bevolking en vele nationaliteiten (180). Het OLVG probeert het de kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes zo comfortabel mogelijk te maken. Frequent contact met medische procedures kan namelijk leiden tot medisch trauma op de korte en lange termijn. OLVG wil ervoor zorgen dat deze kinderen een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden, ondanks hun vaak chronische ziekte. Wat is er nou leuker dan een afdeling waar je in een natuurlijke omgeving behandeld wordt, met voldoende faciliteiten om jezelf te vermaken en af te leiden van alles wat er om je heen gebeurt in het toch al zo indrukwekkende ziekenhuis? Om dit te realiseren heeft het OLVG samen met Freek Vonk en Vrienden van OLVG een prachtig project gestart. Onze nieuwe dagbehandeling, die in begin 2025 opent, willen we omtoveren tot een prachtig jungle-paradijs. Om dit project te realiseren, hebben zij 70.000 euro nodig. De sponsorloop Met de sponsorloop halen wij met de hele school geld voor het OLVG op. Het uiteindelijke bedrag was......... €35.000,--
- Hoe hebben jullie dit georganiseerd/met wie?: - oudercommunicatie ter aankondiging - hulpouders regelen voor stempelen - kinderen in de klas informeren / motiveren - sponsorloopformulier aan kinderen meegeven - stempelkaart voor dag vd loop - schema welke klassen wanneer lopen - communicatie waar opgehaald geld naar overgemaakt kan worden (cash uitsluiten óf eventueel 1 punt in de school?) - overdracht cheque aan OLVG
- Onderwijstype: Basisonderwijs
- School: IKC De Kleine Reus
We hebben besloten om via de locatieleiding te proberen om de lunches van docenten duurzamer te laten worden.
De eco-coach heeft deze activiteit bedacht en georganiseerd. Er wordt al langere tijd nagedacht over het negatieve effect van de lunches die geserveerd worden door de cateraar die ook de kantine bestiert. Niet gezond, veel dierlijk en niet lokaal geproduceerde ingrediënten. We hebben na gesprekken het advies gekregen een mail te sturen met daarin onze adviezen aan de schoolleiding. Het leuke is dat er na deze mail bij de eerst volgende studiedag een veganistische lunch met deels lokale producten is geserveerd.
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven over communicatie van jullie Eco-Team?: Schrijf vanuit je gevoel. Doe achtergrond onderzoek over je onderwerp. Durf directie aan te spreken op hun verantwoordelijkheid als eco school. Overleg waar mogelijk met het team over de toon van een bericht. Gebruik nieuwsbrieven om regelmatig van jezelf te laten horen als eco-team. Blijf relevant en actueel. Gebruik sociale media om nieuwsberichten te communiceren. Netwerk met docenten en leerlingen en directie rondom je doelen en wensen. Volg je hart, het weet de weg en heb dan het lef om er iets mee te doen.
- Wat was het doel van deze communicatie-actie en wie wilde jullie bereiken?: Het doel was om een duurzamere lunch te laten serveren. Er werken meer dan 150 docenten op Pantarijn en een plantaardigere lunch zou naast dierenleed verminderen ook een mooi voorbeeld afgeven aan al deze collega's. Dit zorgt niet alleen voor een duurzamere lunch op dat moment maar geeft ook een signaal richting alle docenten. Wij zijn een steeds duurzamere en bewustere school! We wilde dus alle collega's bereiken met deze actie. Een mooie bijvangst van deze actie was dat deze kleine cateraar nu bij meer mensen in beeld komt.
- Hoe hebben jullie dit georganiseerd/met wie?: Deze actie is voornamelijk georganiseerd door de eco-coach. Wel gedeeld met het team uiteraard. Deze mail is een vervolg geweest op een eerste mail die adviserend was aan de directie om iets te doen met de catering en evenementen op het Pantarijn. De reactie van de directie is super geweest, ze hebben namelijk zelf gehandeld en een collega van de administratie contact laten opnemen met de duurzame cateraar. Als eco-coach is er contact geweest met de cateraar in een eerder stadium, ook om te oriënteren op de prijzen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de financiële drempel lager was om met deze fijne flexibele cateraar in zee te gaan als Pantarijn.
- Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
- School: RSG Pantarijn
Artikel geschreven door Ester Bullens van schoolpleinvandetoekomst n.a.v. eerste subsidie voor vergroening van het schoolplein
Deze activiteit is als volgt georganiseerd: Ester heeft contact opgenomen met de duurzaamheidscoördinator van onze school, Bram Thielen. Ze wilde graag een rondleiding over het groene plein van het Stedelijk Gymnasium Breda. Hiervoor heeft Ragne van Engelen een datum geregeld, 11 november, waarbij Ester langskwam en een rondleiding heeft ontvangen van het Eco-team, wat haar van alles vertelde over de al uitgevoerde plannen en de nog aankomende ontwikkelingen en ambities van de school. Ester heeft op de site van schoolpleinvandetoekomst.nl een artikel hierover geschreven
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven over communicatie van jullie Eco-Team?: Vestig de aandacht op jullie school, via allerlei soorten kanalen. Sociale media helpen altijd, maar dat is vaak voor een bepaalde doelgroep en als men niet van jullie account gehoord heeft is het lastig om hen te bereiken. Artikelen zijn hiervoor een goede oplossing. Ook nieuwsitems van jullie lokale omroepen kunnen jullie bekendheid en de boodschap, die jullie als ecoschool willen uitdragen, veel breder trekken. Dit allemaal om van jullie school, stad en uiteindelijk Nederland een groene en duurzame plek te maken.
- Wat was het doel van deze communicatie-actie en wie wilde jullie bereiken?: Het doel van deze communicatie-actie was een grotere bekendheid van onze school en wat wij allemaal al hebben gedaan als Ecoschool. Kijk naar ons groene schoolplein, maar ook de planten binnen in school en het groene sedemdak. Plus het grote enthousiasme van de leerlingen van het ecoteam. Ook is het als een inspirerende actie bedoeld. Ester wilde graag schrijven over het groene plein, omdat de organisatie schoolpleinvandetoekomst zich hier hard voor inzet! Zo kunnen andere scholen leren van onze acties en behaalde doelen. Zo kunnen andere scholen ook zien wat er allemaal mogelijk is met zo'n subsidie.
- Hoe hebben jullie dit georganiseerd/met wie?: Deze activiteit is als volgt georganiseerd: Ester heeft contact opgenomen met de duurzaamheidscoördinator van onze school, Bram Thielen. Ze wilde graag een rondleiding over het groene plein van het Stedelijk Gymnasium Breda. Hiervoor heeft Ragne van Engelen een datum geregeld, 11 november, waarbij Ester langskwam en een rondleiding heeft ontvangen van het Eco-team, wat haar van alles vertelde over de al uitgevoerde plannen en de nog aankomende ontwikkelingen en ambities van de school. Ester heeft op de site van schoolpleinvandetoekomst.nl een artikel hierover geschreven
- Onderwijstype: Voortgezet onderwijs
- School: Stedelijk Gymnasium Breda
Actie week van de Afvalhelden
De leerkrachten van het ecoteam hebben via de leerkrachten van de groepen de leerlingen van de onderbouw gevraagd voor deze actie de kleurplaten op A3 formaat in te kleuren. In de klas hebben alle groepen in de pauze een kort fimpje gekeken van de website. Via het interne communicatiesysteem heeft de school een bericht met foto geplaatst. De jongste groep heeft een tractatie met de zelfgemaakte poster op de grote afval rolcontainers geplaatst toen deze aan de beurt was om opgehaald te worden.
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven over communicatie van jullie Eco-Team?: Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Houd de tekst kort en duidelijk, liefst met een afbeelding en vermelding van de website van de (landelijke) actie. Liefst in een link, zodat de lezer meteen op de juiste plek is en niet zelf hoeft te zoeken. Beschrijf een en ander zo positief mogelijk. Geef bijvoorbeeld aan waar de kinderen op school mee bezig zijn geweest en wat men thuis zelf nog kan doen. Denk aan AVG: leerlingen van achter op de foto of gezichten onherkenbaar maken.
- Wat was het doel van deze communicatie-actie en wie wilde jullie bereiken?: We wilden de kinderen van onze school betrekken bij de maatschappij en goed burgerschap aanleren. En hierbij de ouders informeren en laten zien dat deze landelijke actie bestaat en er bij stilstaan dat het fijn is dat deze mensen dagelijks voor onze maatschappij in de weer zijn. We hopen bewustzijn, begrip en respect te creeeren voor deze soms onzichtbare/vanzelfsprekende beroepen door in voorbeeld deze mensen in het zonnetje te zetten en te trakteren. Hiernaast hebben de leerlingen ook een klein beetje kennis opgedaan van waar ons afval blijft en wat er mee gedaan wordt.
- Hoe hebben jullie dit georganiseerd/met wie?: We hebben deze actie alleen met onze school georganiseerd. Een leerkracht heeft de traktaties (zakjes stroopwafel) gekocht. De leerkracht van groep 1/2 heeft samen met de groep, tijdens buiten speeltijd de container bij de weg gezet en de tractatie en de poster op de container gezet. Ze hebben gekeken of de vrachtwagen al in aantocht was en bij het uitgaan van de school gecontateerd dat de poster en de traktatie opgehaald en geleegd was. We hopen dat de afvalhelden ervan gesmuld hebben.
- Onderwijstype: Basisonderwijs
- School: OBS Roxenisse
Opening van de week van duurzaamheid bij gemeente Eindhoven
We zijn zelf uitgenodigd om met ons Eco-team naar de gemeente Eindhoven te komen om de klimaatplan aan de wethouder te overhandigen. We zijn met de leerlingen naar het gemeentehuis gefietst en hebben daar binnen in de vergaderzaal gesproken met de wethouder.
- Welke tips wil je andere Eco-teams geven over communicatie van jullie Eco-Team?: Nodig de gemeente en wethouders uit op je eigen school, dan krijg je korte lijntjes en kom je bekend te staan om aandacht voor duurzaamheid.
- Wat was het doel van deze communicatie-actie en wie wilde jullie bereiken?: Om de week van de duurzaamheid te openen voor de gemeente Eindhoven
- Hoe hebben jullie dit georganiseerd/met wie?: We zijn uitgenodigd omdat we als school bij de gemeente bekend staan om de aandacht voor duurzaamheid.
- Onderwijstype: Basisonderwijs
- School: De Talisman